Friday, December 10, 2010

Riskabelt att skriva om splittrad kungafamilj


En professor i juridik som undervisar vid universitetet i Riyad har gripits av de saudiska myndigheterna. Orsaken är en artikel han skrev i förra månaden, säger människorättsgruppen Monitor of human rights in Saudi till Sydsvenskan.
Mohammad al-Abdulkareem, 40, lade ut sin artikel på Facebook. I den skriver han att motsättningar inom den kungliga familjen kan orsaka stora problem för stabiliteten i landet. Artikeln citerades flitigt och blev genast ett diskussionsämne på arabiska sajter.
I söndags fick professorn besök av fyra män i sitt hem i Riyad. De hade inget domstolsbeslut, men tog honom ändå med sig.
The Omma Magazine skrev på sin hemsida att Mohammad al-Abdulkareem, som också är tidskriftens redaktör, visste vad som väntade. Flera gånger dagarna innan han greps av polisen, hade han hämtats in för förhör.
– Vi arbetar nu på en skrivelse till inrikesministeriet där vi begär att få träffa Mohammad al-Abdulkareem, att han garanteras en rättvis rättegång och att vi får ta del av anklagelserna mot honom. Men just nu vet vi inte ens var han finns. säger hans advokat Waleed Abu Alkhair.
– Ingen av Saudis tolv nyhetstidningar har rapporterat om gripandet. Inga myndigheter har kommenterat saken utom en talesman för inrikesministeriet, som för brittiska BBC har förnekat all kännedom om att professorn skulle ha gripits.
– För tre år sedan infördes en ny bestämmelse som innebär att den som använder datorer i brottslig verksamhet kan dömas till tio år i fängelse och miljonböter, säger Waleed Abu Alkhair.
al-Abdulkareems artikel, som hade rubriken ”På spaning efter det saudiska folkets öde”, publicerades samtidigt som kung Abdullah, 86, reste till USA för att genomgå två ryggoperationer.
Hans vikarie och bror, kronprins Sultan, 82, sägs lida av cancer. Även nummer tre i tronföljden, prins Nayef, 76, har problem med hälsan.
Det kan när kung Abdullah dör leda till stridigheter inom familjen som får det oljerika kungadömet att krackelera, skriver professor al-Abdulkareem:
”Vad händer om den kungliga familjen kollapsar i interna motsättningar eller på grund av yttre faktorer. Ska nationens och folkets öde avgöras av om den kungliga familjen består eller försvinner? … En del av medlemmarna missbrukar sin position och tjänar enbart sina egna intressen genom girighet, manipulation och mutor.”
Saudiarabiens grundare Abdul-Aziz hade 43 söner. Efter hans död gick makten till den äldste som lämnade den vidare till sin bror, men de flesta i den generationen är i 80-årsåldern, och de yngsta runt 65. Det är motsättningarna i familjen och dess eventuella konsekvenser, som tas upp i artikeln.
Vad som väntar professor al-Abdulkareem själv är, enligt hans advokat, troligen en rättegång där han anklagas för att ha förolämpat den kungliga familjen.
– Eftersom Saudiarabien inte har en strafflag är det omöjligt att veta vilket straff han får, säger Waleed Abu Alkhair.

No comments:

Post a Comment