Tuesday, December 7, 2010

Barn ska hjälpa barn i krig



Hana Al-Khamri är journalist från Jemen som arbetat i Saudi­arabien. Det senaste halvåret har hon varit på danska dagstidningen Information. Den närmaste veckan förser Hana Al-Khamri Sydsvenskans läsare med den hetaste nyheten för dagen i hennes hemland.
Jemens parlament är i dag och tre dagar framåt värd för Barnens parlament. Barn mellan tretton och femton år ska tillsammans med FN-organet Unicef och lokala organisationer diskutera och försöka finna lösningar på barnens situation i den väpnade konflikt som pågår i Jemen.
Barnparlamentet kan kalla in representanter och experter från olika ministerier, som försvar, hälsa och nationell säkerhet, och fråga ut dem om vad de gör för att förbättra barnens situation, rapporterar tidningen Algomhuria.
Unicef är med för att uppmärksamma politiker och tjänstemän på hur tillvaron är för barn som tvingats på flykt, och hur man på andra håll kunnat hjälpa barn i flyktingläger.
Ledamöterna i Barnens parlament har utsetts av sina skolor runt om i Jemen.
Ett av deras förslag är att man upprättar särskilda domstolar för barn som är indragna i väpnade konflikter, där utgångspunkten är att barn är offer för krig, inte kriminella barn. De vill också att man forskar om hur krig påverkar barn och gör en handlingsplan för hur barn kan få hjälp.
Den senaste rapporten från den lokala barnrättsorganisationen Seyaj säger att sedan i augusti har 87 barn dödats i konflikten i Nordjemen. Och både de nordjemenitiska shiitiska rebellerna och de regeringstrogna milisstyrkorna anklagas för att använda sig av barnsoldater.
Vart femte barn i Jemen har, enligt rapporten, sett någon bli skadad och sju procent har sett en människa dödas.
Konflikten mellan rebel­lerna och regeringsstyrkorna har pågått i sex år. I södra Jemen har en allvarlig situation förvärrats den senaste tiden och slår nu hårt mot barnens hälsa, utbildning och behov av skydd.

No comments:

Post a Comment