Wednesday, December 8, 2010

Migranter fastnar vid gränsen mot Saudiarabien

Saudiarabiska myndigheter har skickat ännu en migrant från Afrika till Haradh, gränsstaden mellan Jemen och Saudiarabien, uppger NabaNews i Jemen.
Förhållandena för människor som sitter fast där förvärras, skriver tidningen och hänvisar till International Organisation for Migration, OIM.
Just nu kommer 76 nya migranter varje dag. Dessutom har 17 000 jemenitiska familjer flytt till staden för att undkomma striderna mellan den shiitiska Huthi-gerillan och regeringsvänliga stammar som rasar i gränstrakterna.
"Saudiska myndigheter har skärpt gränskontrollerna. Migranterna strandar i Haradh efter den mycket långa resan runt Afrikas horn, samtidigt som situationen längs gränsen förvärras", säger Emily Page från FN-organets UNHCR till NabaNews.
Två av tre migranter som tar sig till Saudiarabien avvisas och hamnar i Haradh utan pengar, mat och vatten, i stort sett utan andra ägodelar än de kläder de har på sig.
Många afrikaner ser Jemen som ett transitland, en genomfart, på vägen mot målet: Saudiarabien. De flesta som fastnar vid gränsen eller skickas ut från Saudiarabien har startat sin resa i Somalia, Etiopien eller Sudan. Många av dem lider av malaria, tuberkulos, tyfus eller undernäring. I sina försök att överleva äter de vad som helst, säger IOM.
Översättning: Karen Söderberg

No comments:

Post a Comment