Wednesday, September 27, 2017

Snart kan saudiska kvinnor köra till jobbet

Idag blev jag intervjuad av TT om mitt liv i Saudiariben och konsekvernerna av att inte tillåtas köra bil. Att kvinnor får rätt att köra bil är ett viktigt steg framåt, men beslutet handlar mer om ekonomi än jämställdhet.
:....................

När journalisten Hana Al-Khamri jobbade i Saudiarabien var hon tvungen att be sina manliga släktingar om skjuts. Att kvinnor får rätt att köra bil är ett viktigt steg framåt, men hon tror att beslutet handlar mer om ekonomi än jämställdhet.

Att arbeta som kvinnlig journalist i Saudiarabien är i sig att utmana de normer som styr i det ärkekonservativa kungadömet. Men för att ta sig runt i landet behövde Hana Al-Khamri betala en chaufför eller be en manlig släkting att köra henne.

- Det fanns så många hinder för mig att röra mig fritt. Jag var beroende av män för att kunna resa runt och det kunde vara förödmjukande att hela tiden behöva be dem att köra mig, säger Al-Khamri, Mellanösternanalytiker som är uppvuxen i Saudiarabien men numera bosatt Sverige.

Beslutet att kvinnor får rätt att köra bil från och med juni beskriver hon som skörden av ett flitigt kampanjarbete från aktivister. Många har fängslats i sin strävan att utmana förbudet – som det konservativa prästerskapet har rättfärdigat med att det hindrar promiskuitet.

Men Al-Khamri tror att beslutet främst är pragmatiskt, från en regim som drabbats hårt av det sjunkande oljepriset.

- Det är snarare motiverat av ekonomi än en tro på jämlikhet mellan könen. De minskande oljeintäkterna har fått staten att inse att kvinnor behöver arbeta för att mildra bördan. Körförbudet har varit ett hinder för det.

Omkring en tredjedel av de saudiska yrkeskvinnornas lön går till transporter.

- Om du jobbar i handeln, där lönerna inte är så höga, går halva lönen till att bara ta sig till jobbet, sade en kvinnlig anställd som TT träffade på Ericsson i Riyad förra året.


Saudiarabien är det enda land i världen där kvinnor inte får köra bil. Frågan har varit symbolisk – men det stora problemet är fortfarande förmyndarsystemet som innebär att kvinnor behöver tillstånd från en manlig familjemedlem för att genomföra olika aktiviteter, såsom att lönearbeta, studera vid universitet eller ansöka om pass.

Det är oklart om kvinnor kommer att behöva fråga sin förmyndare om tillstånd för att ansöka om körkort.

- Beslutet är historiskt och viktigt, men saudiska kvinnor är fortfarande omyndiga enligt lagen. Det är den största orsaken till att kvinnor i Saudiarabien hålls tillbaka, säger Al-Khamri.

Source: TT

No comments:

Post a Comment