Friday, February 19, 2010

Egypten er på randen af politisk tumult


Det er valgår i Mellemøstens folkerigeste land, og den politiske atmosfære er anspændt og giftig. Mubaraks 29 år gamle regime er hårdt trængt af stigende folkelig modstand, og flere parlamentarikere opfordrer politiet til at åbne ild mod oppositions-demonstranter








Mens Egyptens gader i stigende grad er ved at blive et spændingsfelt op til dette års to parlamentsvalg (det første, til overkammeret, finder sted i juli, det næste - og mere afgørende - til underkammeret finder sted til oktober), har en gruppe egyptiske parlamentarikere nu chokeret deres landsmænd med en opfordring til landets sikkerhedsstyrker om at åbne ild imod demonstranter fra oppositionen, hvis situationen gør det nødvendigt.
De tre parlamentsmedlemmer repræsenterer alle regeringspartiet. Søndag bad de ifølge Al-Jazeera og nyhedswebsitet Islam Online det egyptiske indenrigsministerium om at give sine sikkerhedsstyrker carte blanche til magtanvendelse mod demonstranter, der søger at omstyrte regeringen og agiterer for reformer

Nødretslove

Parlamentarikerne henviste i den forbindelse til de protestaktioner, som fandt sted i begyndelsen af denne måned og var organiseret af unge aktivister fra den såkaldte 6. april-bevægelse, som har den tidligere chef for FN’s atomagentur og vinder af Nobels fredspris, Mohammed ElBaradei, som uofficiel kandidat. 6. april-bevægelsen blev mobiliseret igennem initiativer på sociale netværkstjenester som Facebook og bærer navn efter en generalstrejke, som blev afholdt i 2008 til fordel for flere rettigheder for egyptiske arbejdere. Truslen om at blive mødt med skarpe skud har vakt voldsomt mishag i Egyptens aktivistmiljø. Den kommer efter episoder, hvor politiet tidligere har gennemtævet demonstranter, som krævede et stop for de nødretslove, landet har været regeret efter siden 1981 samt diverse ændringer i forfatningen.
De egyptiske nødretslove trådte i kraft efter at præsident Anwar Sadat i 1981 blev myrdet af islamister, og igennem 29 år er de blandt andet blevet brugt til at holde protestbevægelser nede.
»I stedet for denne trussel burde de egyptiske myndigheder hellere handle i menneskerettighedernes ånd og tillade og beskytte fredelige demonstrationer,« udtalte Mahmoud Khudairi, en tidligere viceretspræsident.
Efter at have styret Egypten i 29 år er præsident Mubarak og hans regering nu løbet ind i alvorlige vanskeligheder. En af de største udfordringer er kommet i skikkelse af den tidligere leder af Det Internationale Atomenergiagentur, Mohammed ElBaradei, som ved sin ankomst til Cairos Internationale Lufthavn den 19. februar blev hyldet og hilst velkommen af en tusindtallig menneskeskare. Den sekulære ElBaradeis mange tilhængere håber på, at han vil stille op til Egyptens næste præsidentvalg, der skal afholdes i september 2011.

Kræver frie valg

Khudairi står i spidsen for en gruppe af dissidenter, der kræver frie valg, og han er tillige medlem af Det Nationale Forbund for Forandringer i Egypten - en organisation, som er grundlagt af den 67-årige ElBaradei. Allerede dagen efter sin hjemkomst fra Egypten bebudede han sit mulige kandidatur til præsidentvalget og indledte derpå samtaler med oppositionsfigurer og ledende skikkelser fra det egyptiske civilsamfund. »6. april-bevægelsen har kun afholdt fredelige demonstrationer, så opfordringen til at skyde på deltagere i dens protestaktioner er fuldkommen uacceptabel og skaber et fornærmeligt billede af Egypten,« tilføjer Khudairi.
»ElBaradei er den mest troværdige modkandidat til præsidentposten, og hvis der kom reformer, som kunne sikre et retfærdigt valg, kunne det bane vej for, at han kunne stille op som uafhængig kandidat. Men dette forudsætter en forfatningsændring,« siger Khudairi.
Mubarak og hans regeringsparti har siden 1981 holdt Egypten i et politisk kvælertag. Udelukkende kandidater fra regeringspartiet NDP eller fra de etablerede oppositionspartier, som stort set ikke samler folkelig støtte, kan stille op. For at en uafhængig kandidat kan stille op kræves anbefalinger fra parlament og regionalråd, der alle domineres af NDP.
»Jeg tror, at hvis præsidenten er ved godt helbred, så vil han stille op igen, uanset at det vil blive en hård kamp imod oppositionen. Alternativt vil han opstille sin søn, selv om også dette vil skabe megen strid, eftersom Egypten skal forestille at være en republik og ikke et arvemonarki,« vurderer Khudairi
Præsident Hosni Mubarak, der er 81 år gammel, blev for nylig udskrevet efter en galdeblæreoperation i Tyskland i sidste måned. Den aldrende leders skrantende helbred er en kilde til vedvarende bekymring i det regerende NDP.
Andre iagttagere anser det for mere sandsynligt, at Mubarak vil gå efter at køre sin 46-årige søn Gamal i stilling. Gamal, der er leder af partiets politiske komité, nægter dog indtil videre selv, at han skulle være interesseret i at stille op.
»Regeringen står over for et stigende folkeligt pres i denne tid og forsøger derfor at slå ned på alle, der aktionerer for reformer og i det hele taget at intimidere alle oppositionsaktivister og regeringskritikere. Men vi helmer ikke - vi fortsætter med at protestere,« insisterer Khudairi.

No comments:

Post a Comment