Sunday, August 6, 2017

Det är viktigt att skilja mellan krav på ökad frihet för kvinnor och krav demokratiska fri- och rättigheter i Saudiarabien




Nyligen kommenterade jag i Studio Ett Sveriges Radio de påstådda förändringna i det könsegeragatde Saudiarabien.
Ni hittar mina svar nedan också.

:::::::::::::::::::::::::::::
Videon på den saudiska kvinnan iklädd kort kjol väckte starka reaktioner på sociala '
medier när den dök upp under förra veckan.
Kvinnan greps först och släpptes sen av saudisk polis - och det är inte första gången kvinnors kläder leder till rättsprocess.
Saudiarabien är det mest könssegregerade landet i världen. Men enligt flera analytiker, blåser förändringens vindar och det är mycket som rör sig under ytan.
VÄLKOMMEN HANA AL KHAMRI, journalist och Mellanösternanalytiker.
- Du har vuxit upp i Saudiarabien och har även arbetat som journalist där. Saudiarabien är känt för sina hårda lagar och stränga klädkoder. Är du förvånad att filmklippet på kvinnan i kort kjol ledde till att hon greps?

Nej! Det är inte första gången som en kvinna i Saudiarabien arresteras för att hon bryter mot sociala regler. Och det råder ingen tvekan om att saudiska kvinnor som väljer att utmana lagar och normer som reglerar kvinnors roll i samhället ofta råkar illa ut.

- Det blev ju ingen påföljd i just det här fallet - vad kan man dra för slutsats av det?

Jag håller inte med om att det blev ingen någon påföljd. Det är viktigt att skilja mellan krav på ökad frihet för kvinnor och krav demokratiska fri- och rättigheter i landet.
Den som vågar utmana kungahusets makt och legitimitet genom att kräva konstitutionella förändringar straffas hårdare eftersom de utgör ett större hot mot regimen. Den kände juristen och demokratikämpen Walid Abulkheir som tilldelades Palmepriset dömdes exempelvis till 15 års fängelse. Kvinnor som bryter mot sociala normer straffas ofta på andra sätt, med korta fängelsestraff, smutskastningskampanjer eller genom att hindra dem från att arbeta och studera för att på så sätt förstöra deras framtid. Det är sannolikt vad som kommer att hända med Kholoud, kvinnan som hade på sig kort kjol.

- Sociala medier har visat sig vara ett viktigt verktyg i många diktaturer och fick en stor roll både innan och under den så kallade arabiska våren. VILKEN roll spelar de i Saudiarabien? Både frihet och fara?

Sociala medier spelar stor roll i Saudiarabien som saknar ett aktivt civilsamhälle. 70 procent av befolkningen är under 35 år och många är aktiva i sociala medier. De sociala medierna har blivit en plattform där medborgarna kan uttrycka sina åsikter och där aktivister kan mötas. Men den saudiska staten kontrollerar vad som sägs och skrivs och det finns flera exempel på aktivister som råkat illa ut för att ha fört fram krav på politiska förändringar i sociala medier.
** Saudiarabien är ett land där censuren är närmast total och varje bok som säljs måste godkännas av kulturministeriet, precis som i George Orwells kända roman 1984. Alla chefredaktörer på landets tidningar måste godkännas av myndigheterna så självklart kontrollerar regimen också mycket noga vad som sker på internet.

No comments:

Post a Comment