Monday, May 21, 2012

Över hundra dog i bombdåd

Hana Al-Khamri
Omkring 100 soldater dödades och över 220 skadades i en attack av en självmordsbombare vid al-Sabeen-torget i huvudstaden Sanaa. Många misstänker förra presidenten Saleh för att ligga bakom.
Enligt jemenitiska medier utfördes dådet av en soldat i militäruniform, som hade bomben fasttejpad på kroppen. Den nye försvarsministern Mohamed Nasser Ali tros ha varit målet för attacken. Han klarade sig emellertid oskadd, liksom ett antal höga officerare från försvarsministeriet. Det hundratal soldater som dödades tillhörde antingen säkerhetsstyrkorna eller polisens respektive militärens högskolor.
– Jag hörde explosionen tidigt på morgonen, berättar människorättsaktivisten Amal Basha för SvD. Hon bor bakom al-Sabeen-torget med sina fyra söner.
– Vi hör ofta explosioner i Sanaa, men den här var ovanligt kraftig.
al-Sabeen-torget betraktas som en av de säkraste platserna i Jemens huvudstad Sanaa. Sedan i söndags har torget varit avstängt och säkerheten har varit förstärkt på grund av övningar inför den årliga paraden på nationaldagen i dag.

Nationaldagen firas med anledning av förenandet 1990 av Nordjemen (Jemens arabrepublik) och Sydjemen (Jemens marxistiska folkrepublik) till en gemensam stat. Bombdådet ägde rum under förberedelserna för paraden och därför var det enbart militärer närvarande på torget.

Enligt den jemenitiska nyhetssajten Barakish lyckades det republikanska gardet förhindra ytterligare bombdåd, då två självmordsbombare greps i färd med att begå nya attentat.
Jemen delades i går mellan de som anklagar al-Qaida för dådet – i dess krig mot den sittande övergångsregeringen – och de som lägger skulden för dådet på kretsen kring den avgångne presidenten Ali Abdullah Saleh.

Sedan februari styrs landet av en övergångsregering som tog över efter att den hårt kritiserade presidenten Ali Abdullah Saleh avgått. Dess auktoritet har ifrågasatts av grupperingar inom militären som fortfarande är för Saleh.

I förra veckan togs Saleh in på sjukhus, enligt sitt partis officiella hemsida.
Detta fick kolumnisten Munir Maori på nyhetssajten Almasdar att spekulera i att någonting skulle komma att hända – och att Saleh därför togs in på sjukhus för att slippa undan ansvaret.
Den artikeln spreds i går som en löpeld på sociala medier som twitter och Facebook – och återpublicerades även av andra medier.

Amal Basha tror att bomben är en del av en pågående strid inom armén mellan motståndare och anhängare till den förra presidenten.
– Jemeniterna får betala priset för revolution mot Saleh.
Enligt BBC har en källa från al-Qaidatagit på sig ansvaret för bomben.

No comments:

Post a Comment