I söndags kunde SvD berätta att Sveriges militärattaché i Saudiarabien hjälper svenska företag att sälja försvarsutrustning till diktaturens inrikesministerium och nationalgardet, ökända för övergrepp.
Ambassadören Abdulrahman al-Gadaia vill inte kommentera den svenska debatten om vapenexporten till kungariket – en debatt som kretsar kring synen på Saudiarabien som en diktatur som kränker mänskliga rättig- heter.

–Det är en intern svensk fråga. Debatten som förs mellan oppositionen och regeringen rör svensk lagstiftning. Vi, från den saudiska regeringens sida, har inget med denna helsvenska diskussion att göra, säger Abdulrahman al-Gadaia till SvD.
–Kungariket Saudiarabien är ett fredligt land som under hela sin historia aldrig har startat ett krig mot ett annat land.

Samarbetet mellan Sverige och Saudiarabien går tillbaka till slutet av 1950-talet. Handels- utbytet uppgick 2010–2011 till 12 miljarder kronor, enligt saudiska ambassadkällor. I dagsläget läser även 120 saudiska studenter – män och kvinnor – till läkare eller sjuksköterskor i Sverige.

Ambassadören, som har varit fyra år i Sverige, betonar att hans land inte har gjort några misstag eller överskridit några lagar. Han understryker att utbytet ligger i Sveriges intresse.
–Vi betraktar Sverige som en vän och ett effektivt land. Vi uppskattar också Sveriges måttfulla utrikespolitik liksom dess syn på mänskliga rättigheter. Vi har stor respekt för Sveriges bistånd till länder i nöd. Sammantaget har är våra relationer stadigt växande.

Ambassadör Abdulrahman al-Gadaia förnekar att Sveriges radios avslöjande i mars om planerna på att bygga en vapen- fabrik skulle ha haft någon negativ inverkan på relationerna mellan de båda länderna. Han pekar på att utrikesminister Carl Bildt i riksdagen förklarat att det är viktigt för Sveriges trovärdighet att ingångna avtal hålls:
–Vi betraktar Sverige som en vän och vi samarbetar med Sverige på olika sätt i fråga om kultur, hälsa, handel och även på det militära området. Men det finns ingen vapenfabrik, varken nu eller tidigare, säger al-Gadaia.
–Vi har inget att dölja.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/ambassadoren-tiger_7352264.svd