Thursday, March 25, 2010

Tvivl om saudiske al-Qaeda anholdelser

Det saudiarabiske indenrigsministerium røber sjældent navne og identiteter på de personer, som det tilbageholder i terrorbekæmpelsens navn - kritikere er overbeviste om, at mange af de såkaldte terrormistænkte i virkeligheden er oppositionsaktivister

Den saudiske vice-indenrigsminister og prins Mohammed bin Nayef (til venstre), der er ansvarlig for landets interne sikkerhed overlevede et al-Qaeda-attentat tidligere på året. Iagttagere er imidlertid usikre på, om alle de folk, der netop er blevt arresteret, har noget med al-Qaeda at gøre. Foto: FAHAD SHADEED / SCANPIX

Det saudiarabiske indenrigsministeriums anholdelse af over 100 »al-Qaeda-militante« onsdag vækker nu både tvivl og debat om, hvorvidt alle tilbageholdte nu virkelig også tilhører al-Qaeda, eller om de saudiske myndigheder misbruger de vidtgående beføjelser, som landets antiterrorlove giver dem, til at skaffe regimemodstandere af vejen.
Ifølge indenrigsministeriet var de i alt 113 mistænkte tilknyttet tre forskellige terroristnetværk, og deres planer var angiveligt at slå til mod olieanlæggene hos verdens største olieeksportør, ville det have været det 22. al-Qaeda-angreb fra al-Qaeda, siden den islamistiske gruppe erklærede krig mod kongedømmet og svor at fordrive alle amerikanere fra Den Arabiske Halvø. Selv om nyheden om anholdelserne først kommer nu, er det sket over seks måneder ved en række forskellige aktioner i syv byer landet over.
Waleed Sami Abu Alkhair, forfatter og iagttager af menneskeretstilstanden i Saudi-Arabien, vurderer, at det saudiarabiske indenrigsministerium givetvis taler sandt, når det hævder at have forpurret flere anslag mod landets sikkerhed, men at dette meget vel kan være sket på bekostning af retssikkerheden.
»Ministeriet oplyser ikke de anholdtes navne,« pointerer han over telefonen fra Jeddah, »så vi har ingen garanti for, at der ikke er sket i overgreb i terrorbekæmpelsens navn - der kan meget vel være sket anholdelser og drab på personer, der intet har med al-Qaeda at gøre.«

Betænkeligt fortilfælde

Abu Alkhari henviser til et konkret fortilfælde. I februar 2007 anholdt indenrigsministeriets politi 10 personer, angiveligt på en mistanke om, at de stod bag finansiering og planlægning af terrorhandlinger. Det viste sig imidlertid, at de alle var politiske reformaktivister fra landets universiteter eller skribenter, som havde vovet at kritisere landets regering. De fik på intet tidspunkt mulighed for at forsvare sig eller blev stillet for en domstol, men tilbageholdt uden sigtelser, og endnu i dag er deres skæbne ukendt.
Amnesty International har da også kritiseret den saudiarabiske regering for at misbruge sine antiterrorlove til at arrestere medlemmer af oppositionen. Personer, som anholdes af det saudiske sikkerhedspoliti, holdes afsondret uden kontakt med omverdenen i særfængsler i efterforskningens ‘indledende fase’, som imidlertid kan strække sig på ubestemt tid. Ingen familie eller advokater tillades at se fangerne, ej heller har humanitære organisationer adgang til dem, hvilket er i direkte modstrid med de internationale menneskerettigheder, noteres det i en oversigtsrapport om menneskerettigheder i Saudi-Arabien udgivet af det amerikanske udenrigsministerium i 2009.
»Der er ingen tillid til, at styret vil respektere de basale rettigheder, og de nationale sikkerhedsinteresser gør, at antallet af tilbageholdte politiske fanger i terrorbekæmpelsens navn er meget vanskeligt at anslå. Jeg vil vurdere, at omkring 30.000 personer holdes interneret på ubestemt tid uden sigtelse, hvilket er et historisk højt tal i Saudi-Arabien, men heriblandt er der givetvis et stort antal politiske oppositionsaktivister,« tilføjer Waleed Sami Abu Alkhair.
De påståede netværk bestod af 58 saudiarabiske statsborgere foruden 55 personer fra lande som Yemen, Somalia, Eritrea og Bangladesh. Også en enkelt kvinde er blandt de arresterede. Nærmere oplysninger blev ikke givet. De anklages for at planer om terroraktioner imod olieanlæg i det østlige Saudi-Arabien, samt for at ville angribe de saudiske sikkerhedsstyrker, fremgår det af gårsdagens saudi-arabiske aviser, der alle havde nyheden om anholdelserne på forsiden.
Sidste gang gruppen, der kendes som ‘Al-Qaeda på Den Arabiske Halvø’ slog til var i august sidste år, da den tog ansvaret for et attentat imod Saudi-Arabiens sikkerhedschef, prins Mohammed bin Nayef. Han blev såret, men var på intet tidspunkt i livsfare.

Mulig forbindelse

Ifølge avisen Alwatans kilder er medlemmerne af de formodede terrorceller alle unge mennesker mellem 18 og 25 år. Avisen citerer en talsmand fra indenrigsministeriet for, at cellerne havde forbindelse til den al-Qaeda-gruppe, som holder til i nabolandet Yemen, hvor de udgør en af flere oprørsgrupper mod centralstyret i Saana.
Saudisk politi hævder også at have konfiskeret våben og ammunition, herunder 12 håndgranater, kommunikationsudstyr, taletidskort, computere og et uspecificeret beløb i kontanter, herunder en del i udenlandsk valuta.
Adel Ahmed, en ekspert i al-Qaeda i Yemen, siger, at han anser en forbindelse mellem de arresterede celler i Saudi-Arabien og oprørsgrupperne i Yemen for plausibel, men at al-Qaeda hovedsagelig huserer på kyststrækningerne, hvor de står bag narkosmugling, mens de øvrige oprørsgrupper kontrollerer flere grænseegne op til Saudi-Arabien.
»Grupperne kan have fordele af et operationelt samarbejde og er desuden forenet i deres fælles had til USA. Deres ideologiske og sekteriske forskelle, al-Qaeda er sunnimuslimsk, mens andre grupper er shiaer, er ikke nogen væsentlig hindring for dette,« hævder han.
Oversat af Niels Ivar Larsen
15 år med terroranslag og -komplotter i Saudi-Arabien
1996: Juni: En bombe i en tankbil dræber 19 amerikanske soldater og sårer næsten 400 ved et militært amerikansk beboelseskompleks i byen Khobar.

2003: Maj: 35 personer bliver dræbt, deriblandt ni amerikanere, og 200 såret af al-Qaeda-bomber i Riyadh. November: Al-Qaeda-selvmordsbombere dræber 30 personer i en boligblok.
2004: April: En formodet al-Qaeda-selvmordsbombe ødelægger en politistation i Riyadh og dræber fire.
1. maj: Oliearbejdere myrder fem vestlige ingeniører under skyderier ved et petrokemisk anlæg i den saudiske olieby Yanbu. Maj: Militante angriber et olieanlæg i Khobar og dræber syv politifolk. De flygter siden ind i et højhus og tager gidsler. Saudiske kommandosoldater stormer bygningen. 22 civile bliver dræbt.
Juni: Bevæbnede mænd dræber en amerikansk statsborger i Riyadh. Kennet Scroggs, en amerikansk statsborger, skydes og dræbes i Riyadh. Al Qaeda påtager sig ansvaret. Kidnappere halshugger Pal Johnson, en medarbejder for det amerikanske firma Lockheed Martin. August: En irsk civilingeniør bliver skudt og dræbt i sit kontor i Riyadh.
September: Edward Muirhead-Smith, en britisk ingeniør, bliver dræbt i Riyadh i et al-Qaeda-angreb. Franskmanden Laurent Barbot skuddræbes i Jeddah. December: Militante stormer det amerikanske konsulat i Jeddah og dræber fem lokale ansatte og fire saudiske sikkerhedsfolk. Tre militante bliver dræbt og to pågrebet.
2005: August: Sikkerhedsstyrker likviderer i Saleh al-Awfi, der menes at være leder af al- Qaeda i Saudi-Arabien.
2006: Sikkerhedsstyrker hindrer to selvmordsbombeangreb på et stort olieanlæg i den østlige del af landet. December: De saudiske myndigheder anholder 136 formodede islamiske militante.
2008: Oktober: Saudi-Arabien oplyser, at det har rejst retslig tiltale imod 991 mistænkte al-Qaeda-militante for at stå bag 30 angreb siden 2003.
2009: Februar: Saudi-Arabien udsender en liste over 83 efterlyste militante i udlandet. August. Viceindenrigsminister og prins Mohammed bin Nayef overlever et selvmordsangreb i Jeddah.
2010: 24. marts. Saudi Arabien arresterer over 50 saudiske statsborgere og et lignende antal udlændinge, hovedparten yemenitter, på en mistanke om at forberede angreb på olieanlæg.

No comments:

Post a Comment