Monday, April 16, 2012

Amnesty kräver press på Bahrain




Nästa helg tänker Bahrain stå värd för en formel 1-tävling. Därför är det hög tid att världen sätter press på landet så att det uppfyller sina reformlöften, skriver Amnesty International i en ny rapport.
  
Vid en manifestation utanför huvustaden Manama i torsdags krävde demonstranter att de som fängslats under upproret skulle släppas fria. Foto: HASAN JAMALI/SCANPIX
Krisen i Bahrain är inte över. Det blev svenska Anna Hagberg, 24, medveten om efter det att hon twittrat från Bahrain och träffat kända regimkritiker. För några dagar sedan greps hon och blev ställd inför två val: att hållas i förvar eller utvisas med första bästa flyg till Paris eller Frankfurt. Hur hon skulle ta sig vidare därifrån till hemstaden Malmö var hennes eget problem, hette det.
Situationen i Bahrain står i fokus av två skäl: Dels risken för att den livstidsdömde människorätts- aktivisten Abdulhadi al-Khawaja, som hungerstrejkar sedan nära två månader, snart kommer att dö. Dels den Grand Prix-tävling som Bahrain med ett års försening ska stå värd för den 21–22 april. Förra våren sköts formel 1-tävlingen upp på grund av oroligheter i landet. Men människorättskrisen är inte över, skriver Amnesty International i en ny rapport om Bahrain.
Trots att regimen gett löften om reformer fortsätter övergreppen. Hundratals personer sitter fängslade för att de deltog i protesterna för drygt ett år sedan. Många har dömts till långa fängelsestraff, vissa till livstid efter bristfälliga rättegångar i militärdomstolar, skriver Amnesty.
En av dem som vittnat om läget på plats är Anna Hagberg. Hon har tidigare arbetat i det lilla öriket som lärarassistent, men åkte tillbaka som turist, för att träffa vänner som människorättsaktivisterna Nabeel Rajib och Zainab al-Khawaja. Den sistnämnda är en av döttrarna till den livstidsdömde och välkände dansk-bahrainiern Abdulhadi al-Khawaja som är svårt medtagen av sin hungerstrejk.
Danska myndigheter vill att han ska få vård i Danmark, men Bahrains myndigheter har hittills varit kallsinniga.
Dagen efter Anna Hagbergs möte med al-Khawajas dotter Zainab blev hon kallad till förhör hos migrationsmyndigheterna.
– Jag ville inte skapa problem för mina vänner så jag vägrade uppge deras namn, säger Anna Hagberg som tillbringat fem dagar i en bahrainsk by där det var stora protester förra året efter det att demokratirörelsen vid Pärlrondellen krossats.
– En av förhörsledarna tog upp sin iPad och visade mitt twitterkonto, säger Hagberg.
Han visade hur hon fotograferat graffiti som kritiserade Bahrains GP-tävling i formel 1 och lagt ut det på Twitter.
– Innan jag blev kallad till förhör avaktiverade jag mitt Twitterkonto och tog bort kontakter på min mobiltelefon. Men de hade uppenbarligen sparat mina tweetar. Det är tydligt att Abdulhadi al-Khawajas hungerstrejk och formel 1-tävlingen är väldigt känsliga frågor, säger Anna Hagberg som nu är tillbaka i Malmö.
I fredags hölls en demonstration i Köpenhamn till stöd för den livstidsdömde Abdulhadi al-Khawaja.


No comments:

Post a Comment