Allt sedan Jemens arabiska republik etablerades 1962 har samtliga
landets ledare blivit mördade eller störtats genom militärkupper. Alla
utom den sluge, nyligen avsatte presidenten Ali Abdullah Saleh.
Den manipulativa Saleh lyckades genom listiga strategier styra Jemen
under tre decennier. Trots att han officiellt lämnade makten i höstas är
hans inflytande i landet alltjämt enormt. Den överenskommelse om
maktöverlämning i Jemen som Gulfstaternas föbund, GCC, med
internationellt stöd medlade fram i november förra året ger Saleh
juridisk immunitet och fördelar hälften av den politiska makten till
oppositionen och hälften till Salehs parti.Överenskommelsen om maktöverlämning innehåller tre centrala delar: arbetet med att ta fram ett utkast till en ny konstitution, en nationell dialog för försoning, samt omstrukturering av armén. Arbetet leds av Salehs tidigare vicepresident Abdrabuh Mansur Hadi, som nyligen valdes till president i ”demokratiska” val där Hadi var den ende kandidaten jemeniterna kunde rösta på.
Den nödvändiga maktöverlämningen, som så desperat behövs för att få ett slut på den politiska turbulensen, möts av starka hinder.
Salehs starka inflytande är fortfarande det största hindret mot att kunna bygga ett nytt, demokratiskt Jemen. När Hadi nyligen försökte omstrukturera armén och peta några av Salehs kusiner från sina positioner vägrade de avgå och anhängare till Saleh hindrade deras efterträdare från att komma in på sina kontor. Saleh styr sina anhängare på plats i Sanaa.
Demonstranterna på Change Square kräver att den korrupta eliten, som berikar sig på bekostnad av denna stapplande och till ruinens brant fattiga stat, lämnar ifrån sig all sin makt.
Överenskommelsen som GCC förhandlade fram exkluderar ungdomsrörelserna, separatiströrelsen i södra Jemen samt shiarebellerna i norr och är på lång sikt dömd att misslyckas.
För att Jemen ska kunna navigera fram mellan det politiska minfält som Saleh skapat är det oerhört viktigt att FN:s säkerhetsråd beslutar om riktade sanktioner mot Saleh och hans familj, samt att de ställs inför rätta för de allvarliga brott de begått mot Jemens folk. Annars står Hadi och interimsregeringen maktlösa inför uppgiften att upprätthålla säkerhet och samtidigt avskeda de politiker och militärer som missbrukar sin makt.
Det är bättre att förebygga än att bota. Det internationella samfundet måsta arbeta för att påverka utvecklingen i Jemen positivt. Annars kommer landet att utvecklas till ännu en ”failedstate” och liksom Somalia utgöra ett hot mot den globala säkerheten.