Konflikten i Jemen är i grunden inte sekteristisk. Åtminstone inte ännu. Vad vi nu ser utspela sig är en ny fas i den segdragna maktkampen mellan regionens två stormakter: Saudiarabien och Iran. De två länderna kämpar om regional hegemoni och Jemen är deras slagfält.
Den militära intervention som leds av Saudiarabien går nu in på sin fjärde vecka och syftar till att återge president Abd Rabbo Mansour Hadi makten i Jemen. Hadi har flytt undan Houthirebellerna och befinner sig i Riyadh.
Houthirebellerna har nyligen allierat sig med Jemens förra diktator Saleh som avsattes efter över 30 år vid makten när den arabiska våren bröt ut 2011. Saleh var länge Houthirebellernas ärkefiende som de utkämpade hårda strider mot under inbördeskriget mellan 2004-2009. Men nu har alltså Houthirebellerna och Saleh gjort gemensam sak mot president Hadi och den saudi-ledda koalitionen.
Den våldsamma upptrappningen av konflikten har kraftigt förvärrat den sedan tidigare pågående humanitära krisen i Jemen, arabvärldens fattigaste land. Samtidigt skapas utrymme för olika radikala grupper att dra nytta av det kaos och maktvacuum som konflikten skapar, vilket ytterligare ökar instabiliteten i Jemen.
Historiskt har Jemen kallats “The grave yard of invaders” då bland andra Ottomanska riket misslyckats med att ta kontroll över landet på grund av dess komplexa geografi och många lokala klaner. Att ta kontroll över Jemen, till ytan lika stort som Frankrike, med militärmakt är ingen enkel sak.
Houthirebellerna har som en konsekvens av den mångåriga konflikten med Saleh - men också Saudiarabien - i början av 2000-talet utvecklats till en effektiv gerillagrupp. I den nu pågående konflikten har de utifrån sina positioner i bergen i norra Jemen lyckats attackera den saudiska gränsen och flera saudiska soldater har dödats. Anarki råder i Jemen och landet står på randen till att falla sönder i kaos. Det finns en risk att vad vi nu ser är början till ett storskaligt krig om inte regionens stormakter lägger sin rivalitet åt sidan och skapar möjlighet för en fredlig lösning på konflikten.
Koalitionen bör inse att konflikten riskerar att spridas och påverka hela regionen negativt. Efter över 400 dödade och 2000 skadade är det nu hög tid att FN:s säkerhetsråd agerar och omedelbart kräver ett eld upphör. Man bör snarast leta efter en tänkbar plats där representanter för konfliktens parter kan mötas. Jemens grannland Oman, den enda gulfstaten som vägrade att bli en del av koalitionen som nu attackerar landet, är en tänkbar mötesplats för fredsförhandlingar